Det största lilla bästa skivbolaget                                                                                                      undefinedsounds.se © 2010

 

 

 

 

Allan Ladds

/////////////////

 

 

 

Animals och Rolling Stones var de stora förebilderna för Allan Ladds, 1976, när gruppen bildades. John Mayall var en annan viktig inspirationskälla. Så gruppen hade ett omfattande låtmaterial, en bra replokal men ingen basist. Men tvåhundra meter från replokalen bodde Tom Holmlund. Och han ville gärna vara med. Dock ville han inte spela gammal skåpmat. Han ville lira Punk.

Efter att Tom hade introducerat de andra för Ramones och Buzzcocks togs beslutet att Allan Ladds skulle bli Eskilstunas första punkband.

Blitzkrieg Bop var den första låten som repades in. Och den fick inleda Allan Ladds första spelning på Unga Örnar i Råbergstorp, september 77. Det blev dundersuccé direkt. Succé blev det även på Fröslundagården några veckor senare, trots att bandet spelade 40 (fyrtio) låtar i ett enda set.

Under hösten och vintern blev det fler spelningar på olika gårdar.

Våren 78 blev det byte bakom trummorna. Den gamla rockräven Jörgen Larsson kom med och gav bandet en mycket stabil grund att stå på. Hans deltagande i gruppen fick många i Eskilstuna att höja på ögonbrynen.

Jörgen delade med sig av sin stora erfarenhet och han använde flitigt alla kontakter inom fritidsförvaltningen. Resultatet blev att gruppen under åren 79 till 80 spelade mycket flitigt på ungdomsgårdarna i Eskilstuna. Bandets favoritgård blev Borgen i Skogstorp.

Hösten 78 spelade Radio Sörmland in 14 låtar till två radioprogram om gruppen. Stefan Wistrand dök upp till inspelningen och blev några månader senare fast medlem.

Hösten 79, började det bli svårt att kalla Allan Ladds för punkare. Bröderna Bergströms kärlek till pop märktes mer och mer i deras kompositioner. Första singeln ”13 år / Nattgatan” visar tydligt på detta. A-sidans punklåt balanseras av B-sidans lugnare toner.

För Tom blev det hur som helst alldeles för lite punk och han aviserade sin avgång i början av 1980. Innan han lämnar gruppen gör de ett antal spelningar i Stockholm. På klassiska ”Oasen” i Rågsved visar gruppen fram sin punkigaste sida, och gör succé.

När Janne Jump kommer med på bas, gör han det i en etablerad grupp. Spelningar regelbundet i Eskilstunatrakten och 08-området. Men även mer avlägsna städer besöktes. Från Hudiksvall i norr till Falkenberg i söder.

 

 

Den här sättningen spelade in 2 singlar och deltog på samlings-LPn ”Aktiv PR”.

I början av 1981 har både Anders och Jörgen flyttat till Stockholm. Jörgens engagemang i nykterhetsrörelsen tog allt mer tid och ofta fick Anders Sandå vikariera. Planerna på en LP sköts upp. Det var tillräckligt svårt att få ihop så hela bandet repade samtidigt. Livespelandet gick dock på som förut. Men till slut fungerade det inte med detta arrangemang och gruppen såg sig omkring efter en ny trummis. Ögonen föll på Hannu Kiviaho som sommaren 1982 anslöt sig till gruppen.

Alla gamla låtar skippades och en helt ny repertoar repades in. Det blev ett uppehåll i spelandet på över ett halvår. Men det gav också resultat. Den sista konstellationen av Allan Ladds var jävligt bra. Tunga, mogna och samspelta. Ett mycket stabilt rockband som inte många fick upptäcka. Efter 5 spelningar under våren 83 la Allan Ladds ner.

 

En samlings-cd med material från Allan Ladds 6-åriga karriär Släpptes våren 2010.

 

Köp via Postorder eller mp3-shopenBandfakta:


Anders Bergström (1976 – 1983) Sång, gitarr

Tomas Bergström (1976 – 1983) Sång, gitarr, piano

Tom Holmlund (1977 – 1980) Sång, bas

Mats ”Kniven Larsson (1977 – 1978) Trummor

Jörgen Larsson (1978 – 1982) Trummor

Stefan Wistrand (1979 – 1983) Sax

Jan-Olov Johansson (1980 – 1983) Bas

Hannu Kiviaho (1982 – 1983) Trummor

 

 

 

 

 

 

/ Allan Ladds

/ Råttgift

/ Isak & Huliganerna

/ Trick

/ Date-X

/ Minx

/ Frenchette

/ Dr No & the Negatives

/ Object

/ Linje Lusta

/ Gå å Bada

/ Kontaktlim

/ Makka Splaff

/ Tom Kollo & The Kollo Kids

/ Slagna Hjältar

/ Bajseböj

/ WC

/ Century Boys

/ Memento Mori

/ Tina Tarm

/ Bad Boys Co