Det största lilla bästa skivbolaget                                                                                                      undefinedsounds.se © 2010

 

 

 

 

SS Dase / Minx

///////////////////////

 

 

Foto: Torsten Braf

Bröderna Micke och Chrille Heldring är på väg hem över järntorget efter att ha spelat flipper och dragit en pucko hos Mirko på järntorgsgrillen. Det är november 1978 och vinter har redan kommit. Plötsligt viner stenhårda snöbollar runt bröderna. Bröderna tar skydd och ser samtidigt två grabbar med stenmarkluvor på Nyforsberget som försöker gömma sig bakom stenmuren. Heldringbröderna blir rasande och lite sugna på ett hederligt slagsmål a la sjuttiotal. Så de trampar uppför berget i sina moonboots och konfronterar grabbarna som visar sig vara dom två finska bröderna Kiviaho, som kaxigt står kvar och kramar snöbollar med lovikkavantarna. Slagsmålet uteblir efter lite målbrottskäftande och killarna blir kompisar. Nyforsberget var det enda hindret på vägen för bröderna som bodde på varsin sida av det, och berget gick ju att gå runt!


Resten av vintern 78 och in på våren 79 lär bröderna känna varandra. Punken är glödhet och ett gemensamt intresse för grabbarna. Med Pistols, The Clash, Buzzcocks, Members och Ebba Grön som inspirationskällor börjar tankarna på att bilda ett eget band ta form. Äldsta brodern Hannu har tillgång till en replokal med förstärkare och trummor på Balsta och bjuder in brorsan Heikki och Micke och Chrille. Detta är den 3:e maj-79 och S.S Dase bildas. Hannu kan spela både gitarr och trummor medan dom övriga inte kan spela alls.Vem som ska spela vad är det första hindret?? Chrille har alltid gillat att slå på saker och tar sig an trummorna. Hannu tar av naturliga skäl gitarren eftersom han kan lira. Heikki känner sig som basist, trots att basen är tung och lång och han inte når upp till stämskruvarna. Det som blir över är sången och den är Micke tvungen att ta om han vill vara med i bandet. S.S Dase är redo att börja lira punk. Namnet S.S Dase kom till genom att det stod skrivet i sprayfärg på en betongvägg nära Nyforstunneln. Namnet hade inget med SS eller nazism att göra utan bröderna hade helt enkelt en polare som hette Stefan Säll och han hade som alla andra grabbar en dase.


Nu följer en hektisk tid med repetitioner, lära sig punkriff och poser, textförfattande och jävelskap i Balstas vindlande korridorer. Heikki och Chrille är bara tretton år gamla och mest intresserade av lek och kurragömma på Balsta. Dom äldre bröderna Hannu och Micke har överseende med småbröderna och tar på sig arbetet med texterna. Hannu och Micke skriver texter om samhället, utanförskap, rasism, svenssonliv och discodansaren Travolta som var inne då och ett hatobjekt för S.S Dase. Första spelningen äger rum nån gång innan skolavslutningen-79 i Björktorpskolans aula inför ett gäng sjövilda ungar och chockade lärare. Sedan följer spelningar på musikcafét, sommarens årliga Djurgårdsfest, stadsparken och runt på Tunas fritidsgårdar. S.S Dase får snabbt ett rykte om sig att vara ett tight och ösigt punkband live. Tunas punkare samlas alltid vid varenda spelning och pogodansar troget.


I början av 1980 vill bandet ha en gitarrist till. Micke testar att sjunga och spela gitarr men upptäcker att han inte klarar av att göra två saker samtidigt. Så grabbarna börjar då leta frenetiskt bland tunas punkare efter en kille som platsar i brödrabandet. Man hittar Fröslundas stolthet Micke ”Höpie” Lindberg som lämnar punkbandet med det sköna namnet Anus för S.S Dase. Höpie smälter in i bandet direkt och S.S Dase låter nu tyngre och hårdare än någonsin.

 

Heldringbrödernas morsas pojkvän Staffan var musiker med ett förflutet som gitarrist i det kända sextiotalsbandet The Shanes och hade tillgång till en egen studio vid namn BLG i dom numera rivna lokalerna vid Rinmansskolan. Där spelade S.S Dase 5-6/10 1980 utan kostnad in sin första singel med låtarna ”Övergivna tårar” och ”Racing” med Staffan bakom mixerbordet.

 

                                      


Låtarna skickas till olika skivbolag utan framgång till en början. Svaret blev ofta, ni låter skitbra men ni har ett omöjligt och perverst namn och det funkar inte. En ung man vid namn Klas Lunding (sedermera bakom artister som Ratata , Lustans Lakejer, Titiyo och skivbolaget Telegram Records) fastnade dock för det han hörde men han krävde att S.S Dase bytte namn innan han satsade på bandet! Pojkarna svettades, våndades och kände att dom kanske sålde sig om de bytte bandnamn, men till slut enades man om att byta namn till Minx. (efter TV-serien Berlin Alexanderplatz där en av skådespelarna hette Dieter Minx) Singeln släpptes i början av 1981 i 500 exemplar och den gick åt som smör i solsken.

Därefter följde en tid av ytterligare spelningar och som förband åt storheter som Ebba Grön. KSMB. Hanoi Rocks och det belgiska bandet T.C Matic. Våren 1982 lämnade Hannu bandet. Heikki, Micke, Chrille och Höpie kände nog till en början att det kanske var dödstöten för bandet, men beslutade sig snabbt att fortsätta tillsammans på fyra.

Micke fick nu hänga på sig en gitarr för att fylla upp tomrummet efter Hannu. Men han kunde fortfarande inte göra två saker samtidigt så Höpie fick ta huvudansvaret för sången.

1983 vann Minx en rockbandstävling i Parken. Första priset var att få göra en singel. Så i februari 1984 spelades tre låtar in. Utgivningen dröjde dock. När singeln till slut släpptes hade bandet bytt stor del av sin repertoar.

 

                                     

 

Åren därpå turades pojkarna om att göra militärtjänst, och det blev svårt att hålla igång regelbundet. Så sakta men säkert rann allt ut i sanden och 1987 var historien över för bandet som enligt många anses vara det bästa punkbandet i Eskilstuna.

 


Michael Heldring Sång, gitarr

Christer Heldring Trummor

Heikki Kiviaho Bas

Hannu Kiviaho (1979-1982) Gitarr

Michael ”Höpie” Lindberg (1980-1987) Gitarr, sång 

 

 

 

 

 

/ Allan Ladds

/ Råttgift

/ Isak & Huliganerna

/ Trick

/ Date-X

/ Minx

/ Frenchette

/ Dr No & the Negatives

/ Object

/ Linje Lusta

/ Gå å Bada

/ Kontaktlim

/ Makka Splaff

/ Tom Kollo & The Kollo Kids

/ Slagna Hjältar

/ Bajseböj

/ WC

/ Century Boys

/ Memento Mori

/ Tina Tarm

/ Bad Boys Co