Det största lilla bästa skivbolaget                                                                                                      undefinedsounds.se © 2010

 

 

                              

                                

WC 1979 – 1984 och 1999


WC bildas 1979 av Niklas och Tommy. Bandet ordnar genast en replokal på Balsta.

Efter en turbulent och ganska oseriös start får bandet sin första spelning hösten 1980. Bandet är nu en trio där Jörgen kommit med på trummor och sång.

Snart blir spelningarna fler och den alltmer trogna publiken kommer på att det är en kul gimmick att slänga toalettpappersrullar på bandet när de spelar. Arrangörerna är dock mindre roade av tilltaget.

Våren 1981 utökar WC sin besättning. Perry (Knott) kommer in som trummis och Jörgen hänger på sig en gitarr.

Nu börjar det sätta fart på allvar och bandet spelar på varenda scen som överhuvudtaget är tillgänglig i trakten.

Hösten 1982 vinner bandet en rockbandstävling inför en stor publik på över 1000 personer. Första priset är att få spela in en singel. Så dagarna före nyårsafton spelas ”Polis polis” och ”Pappershjältar” in i Pop Studio i Eskilstuna.

Året därpå släpps singeln i samband med en spelning. Publiken fick betala 20 spänn i inträde, se tre band och få singeln på köpet. Nästan hela upplagan på 500 exemplar tog slut den kvällen. Som kuriosa kan nämnas att det minst sagt lyxiga omslaget, designat av Torsten Braf, kostade mer än vad själva vinylsingeln gjorde.   

                            

WC var skräniga och ösiga och älskades av publiken. WC var punk. Inget annat. Festandet och röjandet kunde dock få konsekvenser. Låset till replokalen byttes ut av Studiefrämjandet när festandet blev för vilt. Ursäkter och löfte om bättring räddade bandet ett par gånger. Men till sist kastades de ut. Räddningen blev att hyra av ABF en trappa ner.


1984 flyttar Jörgen från Eskilstuna och på skärtorsdagen håller gruppen en avskedskonsert på Folkets Hus. Tony Andersson, tidigare sångare i bandet Kontaktlim, tar över Jörgens roll i bandet. Men den konstellationen blir inte långlivad. Senare samma år läggs verksamheten ner.


1999 återförenas bandet kort. När Perry jobbar i N&G’s studio i Stockholm börjar en tanke ta form. Tanken är att det skulle vara kul att fästa alla de gamla låtarna med WC på tape.

Rundringningen börjar. Alla utom Niklas nappar på förslaget. Tony får då ta hand om kompgitarren. Till slut samlas bandet i studion för en genomkörare. Och förvånas över att energin och spelglädjen finns kvar.. Tolv låtar spelas in. Bandet blir så belåtna med resultatet att inspelningen skickas runt till några väl valda indie-bolag. Den blir nästan utgiven på Rosa Honung.

Pipaluckgalans arrangörer får höra talas om återföreningen och övertalar bandet att göra en spelning. Ytterligare 3 spelningar görs innan gruppen återigen går skilda vägar.

 

30 september släpps deras samlade inspelningar på CD.

Stor releasefest på Josefs House of Blues, Eskilstuna

 


 

Jörgen Bröms Trummor, gitarr & sång (1979 - 1984 & 1999)

Perry Ingman Trummor (1981 - 1984 & 1999)

Tommy Egersand Bas (1979 - 1984 & 1999)

Niklas Andersson Gitarr (1979 - 1984)

Tony Andersson Gitarr & sång (1984 & 1999)

 

 

 

 

 

 

/ Allan Ladds

/ Råttgift

/ Isak & Huliganerna

/ Trick

/ Date-X

/ Minx

/ Frenchette

/ Dr No & the Negatives

/ Object

/ Linje Lusta

/ Gå å Bada

/ Kontaktlim

/ Makka Splaff

/ Tom Kollo & The Kollo Kids

/ Slagna Hjältar

/ Bajseböj

/ WC

/ Century Boys

/ Memento Mori

/ Tina Tarm

/ Bad Boys Co