Det största lilla bästa skivbolaget                                                                                                      undefinedsounds.se © 2010

 

 

 

 

Frenchette

////////////////

 

Foto: Torsten Braf

 

 

Frenchette bildades i New Hållsta 1978.

Man höll till och repade i gamla kvarnen. Ursprungligen hette gruppen Millrats, då var även Kjelles bror, Pebs, med och lirade gitarr under en period.

Det sägs att det lät för djävlig på den här tiden. Men på hösten 1979 hände det saker, då rekryterades en ny trummis som bodde ända borta i Southern Skogstorp. I samma veva bytte man även då namn till Arne Kvarn.

Livet lekte för Arne Kvarn-pojkarna. Gigen duggade tätt, både på IK Standards klubbhus och på Borgen. Gamla kamrater var imponerade och plötslig ville tjejerna hångla. Arne Kvarn tog även det ohyggligt långa klivet in till stan, Stadsparken, Musikcafét och, Kontrast, den där lilla biografen i Stadsbibloteket?

Arne Kvarn höll på göra sig ett namn i Eskilstuna. Då, 1981, var det dags för namnbyte igen. Peter Fatale var inblandad och kom upp med ett förslag; Frenchette. Det lät lite homo tyckte pojkarna, men det fick duga. Dessutom passade liksom namnet till medlemmarnas utseende och stil. Frisyrer i klass med New York Dolls, smink och platå. New York Dolls var för övrigt, vid sidan av Rolling Stones de enda tydliga influenserna för bandet.

Även bandmedlemmarnas namn behövde snajdas till. Kjell, Perra, Lasse och Arsel lät inte så där jättemycket Rock’n’Roll. Det fick bli: Kjelle Boy, Perrie; Lazy och Archie.

Via Date X kom gruppen i kontakt med Billy Madden, som gav ut bandets första singel, ”Popstjärnor på flykt”.

 

 

Deras andra singel, Cowpunkstänkarn ”Never been in Texas” släpptes 1986 på skivbolaget med det udda namnet: Lennart Records.

Efter det första skivsläppet gigades det inte bara i Eskilstuna, utan även runt om i landet. Flera spelningar gjordes tillsammans med Date X. Men framför allt repades det intensivt. Det var en heltidssyssla att vara med i Frenchette.

Och det spelades också in med samma frenesi. När bandet kom över en egen nyckel till Studio Skyline, spenderades mycken tid på inspelning. Resultatet av alla inspelningar skulle lätt fylla en dubbel-CD.

 

Frenchettepojkarna trodde inte att de var rockstjärnor. De var rockstjärnor. Dygnet runt. Deras attityd kanske retade en och annan i hemstaden. Men de var unga, tuffa och otroligt tajta tillsammans. Och de hade kul som fan. Det syntes.
Faktaruta:

1978 – 1987

Kjell ”Kjelle Boy” Carlsson Gitarr

Per-Anders ”Perrie” Ekström Sång

Håkan ”Arsel/Archie Carlsson Trummor

Lars ”Lazy” Johansson Bas

Per ”Pebs” Carlsson (1978 – 1979) Gitarr

 

 

 

 

 

/ Allan Ladds

/ Råttgift

/ Isak & Huliganerna

/ Trick

/ Date-X

/ Minx

/ Frenchette

/ Dr No & the Negatives

/ Object

/ Linje Lusta

/ Gå å Bada

/ Kontaktlim

/ Makka Splaff

/ Tom Kollo & The Kollo Kids

/ Slagna Hjältar

/ Bajseböj

/ WC

/ Century Boys

/ Memento Mori

/ Tina Tarm

/ Bad Boys Co